Ultraäänipesurit
Ultraäänipesuri puhdistaa tehokkaasti kohteet, jotka muuten ovat hankalia huoltaa tai pestä. Pesurin toiminta perustuu kavitaatioon, joka syntyy ultraäänen avulla. Siinä puhdistettavan kohteen pinnalle muodostuu mikroskooppisen pieniä kuplia, jotka hoitavat varsinaisen lian irrottamisen.
Ultraäänipesu soveltuu mainiosti esimerkiksi korujen, instrumenttien tai vaikka ruostuneiden pulttien pesuun. Käytännössä ultraäänipesurilla voi pestä mitä vain, kunhan se ei ole huokoinen ja se voidaan upottaa veteen.
Ultraäänipesurin avulla pysyt pesemään pienet artikkelit tai instrumentit vaivatta. Myös isompien osien peseminen onnistuu isommalla pesurilla.
Suurin etu on se, että lika irtoaa ahtaista ja pienistä väleistä, joihin on muuten hankala päästä käsiksi. Samalla ultraäänipesuri tekee erittäin likaisten tai muuten haastavan lian pesemisestä erittäin helppoa ja tehokasta.
Ultraäänipesurin edut:
- Nopeus
- Tarkkuus
- Monipuolisuus ja kattavat käyttökohteet
Kattavat käyttökohteet
Erittäin ongelmallisia puhdistettavia kohteita ovat monimutkaiset ja herkät kappaleet. Näihin kohteisiin ultraäänipesuri on täydellinen valinta, koska sen pesuteho ulottuu paikkoihin joihin ei muuten pääsisi käsiksi. Puhdistettavaksi materiaaliksi sopii esimerkiksi lasi, metalli, keramiikka, muovi, kumi.
Kun alkaa miettimään erilaisia mahdollisia pesukohteita lista alkaa tuntumaan loputtomalta. Listataan tähän silti parhaimpia kohteita, joissa ultraäänipesu todella erottuu edukseen.
Esimerkkejä hyvistä käyttökohteista
- Haastavat epäpuhtaudet: mikrosirut, kiillotusvaha, kiinnipalaneet jäljet
- Herkät kohteet: elektroniikka, korut, instrumentit,
- Erikoiset osat: lentokoneiden osat, hydrauliikkaosat
- Kohteet joissa vaaditaan korkean tason puhtautta: elintarviketeollisuus, terveydenhuolto
- Suuri kapasiteetin tarve esim. herkissä materiaaleissa
- Autojen metalliosat ja -komponentit (venttiilit, suuttimet, sylinterinkannet yms.)
- Kotitaloudessa partakoneen osat, korut ja kolikot
- Käsiteltyjen osien puhdistaminen
- Rasvanpoisto
Muista silti tarkistaa käyttöohjeesta oman laitteesi soveltuvuus. Tietyt pehmeät materiaalit eivät sovellu ultraäänipesuun sillä niiden pinta vaimentaa kavitaatiota eikä pesutehoa synny. Esimerkiksi kankaat ja pehmeät kumit saattavat olla tällaisia materiaaleja.
Mikä ultraäänipesuri tulisi valita?
Eniten valintaan vaikuttaa tietysti pestävien esineiden koko ja tuleva käyttö ympäristö. Kotona varmasti pärjää kolmen litran tai alle kokoisella ultraäänipesurilla, mutta teollisuuteen tai korjaamolle kannattaa hankkia isompi pesuri. Isommat pesurit ovat myös tehokkaampia ja mahdollistavat useamman osan pesemisen samaan aikaan.
Pienet kuluttaja mallit eivät myöskään ole suunniteltu jatkuvaan käyttöön. Jos tiedät että tulet käyttämään ultraäänipesuria jatkuvassa käytössä kannattaa hankkia teollisuuskäyttöön tarkoitettu malli.
Miten ultraäänipesuri toimii?
Ultraäänipuhdistus perustuu kavitaatioon, joka saadaan aikaan yli 20 kHz värähtelyllä. Nesteeseen muodostuu mikroskooppisen pieniä kuplia, jotka synnyttää vahvan hankausliikkeen pestävän kohteen pintaan.
Kuplat ovat niin pieniä että ne tunkeutuvat erittäin pienten välien läpi puhdistaen ne läpikotaisin ja huolellisesti jättämättä likaisia kohtia. Käsittelyssä kohde pysyy ehjänä ja säästytään turhalta mekaaniselta hankaukselta tai ulkoisilta vaurioilta.
Tavallisissa ultraäänipesureissa taajuus on kiinteä esim. 40 kHz. Olemassa on myös pesureita, jotka vaihtelevat taajuutta. Tämän etuna on se, että kavitaatiokuplia syntyy tasaisemmin nesteessä ja näin puhdistustulos on laadukkaampi. Samalla kohde puhdistuu nopeammin.
Pestävä osa tai työkalu asetetaan pesurin puhdistus koriin, joka puolestaan upotetaan ultraäänipesurin pesuaineeseen. Tämän jälkeen laitteeseen määritetään käsittelyn aika ja mahdollisesti lämpötila riippuen tuotteesta. Lämpö liuottaa likaa irti helpommin ja auttavat pesuainetta toimimaan paremmin.
Pesurin käyttäminen on siis yhtä helppoa kuin mikroa ajaisi!
Ultraäänipesurin pesuaineet
Pesuainetta valittaessa tulee huomioida mitä ollaan pesemässä. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota pestävän kohteen materiaaliin ja siltä pohjalta valita sopiva pesuaine. Kohteesta riippuen pesuainetta ei välttämättä tarvita lainkaan.
Ultraäänipesurissa voidaan käyttää pelkkää vettä pesuaineena, jos pestävä kohde ei ole kovin likainen. Veden lisäksi voi lisätä pesurille suunniteltua pesuainetta, perus astianpesuainetta, etikkaa tai liuotinpesuainetta. Oman laitteen pesuaine sopivuudet tulee tarkastaa käyttöohjeesta.
Erittäin törkeä kuntoisissa kohteissa kannattaa käyttää veden lisäksi ultraäänipesuun suunniteltua pesuainetta. Näin taataan paras mahdollinen lopputulos.
Vinkki! Jos pesurissa ei ole lämmitintä kannattaa pesuallas täyttää jo valmiiksi lämpimällä vedellä.
Yhtenä etuna ultraäänipesureissa onkin niiden ympäristöystävällisyys. Pesuri ei vaadi yhtä paljon erilaisia kemikaaleja kuin muut puhdistus tavat.