Momenttiavaimet

Momenttiavaimen avulla voidaan kiertää mutteri haluttuun momenttiin. Momenttiavaimen tärkeimpiin vaatimuksiin kuuluu tietysti se, että kuinka tarkkaan se asettaa määritetyn momentin. Joka tapauksessa "paljain käsin" momenttiin vääntäminen on mahdotonta. Kun käytät momenttiavainta säästyt myös pulttien katkeamisen pelosta. Momenttiavaimella ei tule vahingossa väännettyä liian piukkaan.

Valmistajilla saattaa myös olla omat ohjearvot, joihin esimerkiksi autonrenkaat tulisi kiristää. Momenttiavaimen avulla renkaat saadaan kiristettyä juuri oikeaan arvoon.

Oikealla kireydellä on merkityksensä. Esimerkiksi vanne kiristyy oikeassa momentissa pyörännapaa vasten tasaisesti, kun kaikki pultit on kiristetty momenttiavaimella oikeaan kireyteen. Oikein kiristetty rengas on myös helpompi irrottaa, kuin liian kireälle ammuttu rengas.

Oikean momentin saavuttamiseen vaikuttaa myös avaimen laatu. Laadukkaan ja hyvän avaimen mukana tulee kalibrointi todistus, josta näkee avaimen virhemarginaalin.

Momenttiavain tulee myös käyttää oikein, jotta varmistutaan oikeasta kireydestä. Olennaista on se, että momenttiavainta väännettäessä pultti kiristyy vähän ennen naksahdusta tai merkkiääntä. Merkkiäänen jälkeen kiristämistä ei tulisi jatkaa.

Yleisin virhe onkin yleensä, että momenttiavain väännetään liian nopeasti.

Momenttiavaimen käyttöohjeet:

Muista aina lukea ensiksi tarkasti valmistajan ohjeet. Tietyt ohjeet saattavat poiketa riippuen momenttiavaimesta. Nämä ohjeet toimivat ikään kuin suuntaa antavina ja yleispätevinä vinkkeinä. 

  • Tarkista momenttiavaimen kunto. Rikkinäistä tai kolhiintunutta työkalua ei tulisi käyttää.
  • Kiristä pultti tai mutteri ensin sormikireyteen.
  • Älä käytä jatkovartta tai putkea apuna kiristäessä. Se takaa epätarkan käytön ja voi rikkoa momenttiavaimen.
  • Joissakin avaimissa käden paikka on merkitty. Pidä kättä merkityllä paikalla äläkä väännä momenttiavainta kaksin käsin. Näin varmistutaan tarkasta lukemasta.
  • Avaa lukitus (yleensä kädensijan perässä) ja valitse haluttu momentti. Lukitse valittu arvo. 
  • Kiristys tapahtuu yhdellä tasaisella ja hitaalla liikkeellä. Avain ilmottaa saavutetun momentin äänimerkillä tai naksahtamalla (digitaalinen momenttiavain antaa yleensä äänen ja perinteinen naksahtaa). Lopeta kiristys heti merkin kuultuasi. Löysää mutteri tai pultti ja toista uudelleen, jos kiristys meni vahingossa yli.
  • Älä tarkista momenttia kiristämällä mutteria uudestaan. Mutteri kiristyy aina hieman enemmän ylimääräisistä naksahduksista. Yksi naksahdus siis riittää.
  • Muista nollata momenttiavain käytön jälkeen. Näin vapautetaan momenttiavaimen jousi ja estetään sen kuluminen pitkässä juoksussa.
  • Momenttiavainta ei tulisi käyttää muttereiden avaamiseen. Se saattaa vahingoittaa avaimen tarkkuutta. 
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-12 / 41

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-12 / 41

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen