Kuinka valita oikeanlainen huomiovaate/näkyvä työvaate/ High-Vis-vaate?

Kuinka valita oikeanlainen huomiovaate/näkyvä työvaate/ High-Vis-vaate?

Yleistä näkyvistä työvaatteista

Työntekijän huonon näkyvyyden/havaittavuuden vuoksi sattuu joka vuoksi useita tapaturmia. Näitä tapaturmia voidaan ehkäistä näkyvän varoitusvaatetuksen käytöllä. Näkyvään varoitusvaatetukseen pukeutunut työntekijä voidaan havaita turvallisen etäisyyden päästä, joka parantaa työntekijöiden turvallisuutta myös työmatkoilla.

Näkyvä varoitusvaatetus on henkilönsuojain, jonka käytöstä on säädetty työturvallisuuslaissa. Teknisiä yksityiskohtia selventämään on laadittu standardeja. Näkyvää varoitusvaatetusta koskevat standardit SFS-EN 340 ”Suojavaatetus. Yleiset vaatimukset” ja SFS-EN 471 ”Näkyvä varoitusvaatetus ammattikäyttöön”.

Varoitusvaatteena voidaan käyttää takkia ja housuja, haalaria, liiviä tai valjaita. Eri tilanteissa tarvitaan erilaista näkyvyyttä ja vaatteen väritystä. Varoitusvaatteen valinnassa on otettava huomioon vaatteen tarkoituksenmukaisuus, esimerkiksi työasennot, työn likaisuus ja sää. Lisäksi on muistettava muu suojauksen tarve, esimerkiksi palosuojaus.

Standardi SFS-EN 471 määrittelee materiaali ja mallivaatimukset näkyvälle varoitusvaatetukselle. Varoitusvaatteessa tulee olla fluoresoivaa taustamateriaalia ja heijastavaa materiaalia tai yhdistettyä materiaalia. Varoitusvaatteet on jaettu kolmeen eri luokkaan vaatteessa olevan materiaalin minimipinta-alavaatimuksen perusteella. Luokka kolme on näkyvyydeltään tehokkain.

Heijastava erillismateriaali on jaettu kahteen suojaustasoon heijastustehon perusteella, tason kaksi heijastin on tehokkaampi. Kunkin suojausluokan täyttävässä vaatetuksessa tulee olla alla olevan taulukon mukainen määrä fluoresoivaa taustamateriaalia ja heijastavaa materiaalia. Yhdistettyä materiaalia voidaan käyttää luokan 1 vaatteissa.

A = Luokka näkyvän materiaalin minimialueen mukaan (max 3)

B = Luokka heijastinmateriaalin heijastuskyvyn mukaan (max 2)


Näkyvien materiaalien minimipinta-alavaatimukset (m2). (SFS-EN 471)

Luokka    Heijastava materiaali [m2]    Heijastin [m2]___ Yhdistetty materiaali  [m2]___
1 0,14 0,10 0,20
2 0,50 0,13 -
3 0,80 0,20 -

 

 

 

 
Suojavaatteet luokitellaan näkyvän materiaalin ja heijastimien pinta-alan mukaan. Kun käytetään useita varoitusvaatteita, voidaan heijastavan materiaalin pinta-alat laskea yhteen ja näin mahdollisesti saada korkeampi varoitusluokka. Kuitenkin, ei voida yhdistää luokkia saadakseen korkeamman luokan (esim. luokka 1 + luokka 2 = luokka 3).

Blåkläderin huomiomalliston yhteissertifioinnit -taulukosta näet  helposti miten yhdistää kaksi vaatetta toisiinsakorkeamman luokituksen saamiseksi.


Taustamateriaalin ja yhdistetyn materiaalin väreiksi on standardissa määritelty fluoresoivat keltainen, oranssinpunainen ja punainen.

Esimerkki:

BLÅKLÄDER 34201013 HIGHVIS T-PAITA, UV-SUOJA


Blåkläder Highvis T-paita

Heijastimet vartalon ympärillä, hihoissa ja hartioilla, 50 mm katkonaiset heijastimet

Sertifioinnit:
EN 13758-2 UPF 40+
EN ISO 20471, XS-M luokka 2, L-> luokka 3
Yhdistelmä sertifiointi B ->L

Lisäksi on standardeja, jotka koskevat muuta kuin ammattikäyttöä:

• SFS-EN 13356: 2001 ”Heijastimet ei-ammattimaiseen käyttöön”
• SFS-EN 1150:1999 ”Suojavaatetus. Näkyvä vaatetus muuhun kuin ammattikäyttöön”.

Ole näkyvä!

Näkyvät materiaalit

FLUORESOIVA MATERIAALI

- kalvoa tai kangasta, joka on käsitelty fluoresoivalla pigmentillä.
- Lisää näkyvyyttä päivällä ja hämärässä sekä sumussa ja sateessa, mutta ei heijasta keinovalossa tai pimeällä, jonka vuoksi siitä ei ole hyötyä pimeällä.

HEIJASTAVA MATERIAALI (esim. heijastin, heijastinnauha)

- Ei itsevalaisevaa, tarvitsee valonsäteen heijastaakseen.
- Heijastuksen voi havaita vain valonlähteen välittömässä läheisyydessä.
- Heijastin näkyy parhaiten kapeassa valokeilassa.
- Heijastavassa materiaalissa valonsäteen heijastumista ohjaavat pienet prismat tai mikroskooppisen pienet lasipallot. Prismojen muodostaman yhtenäisen elementin tai pienten lasipallojen muodostaman kerroksen kautta valonsäde taittuu takaisin tulosuuntaansa.

YHDISTETTY MATERIAALI

-Sisältää sekä fluoresoivan että heijastavan materiaalin ominaisuudet. Tällaisen materiaalin vaikutus korostuu hämärässä.

Työvaatteen väri

Työvaatteen väriksi tulee valita työympäristöstä hyvin erottuva väri. Näkyvän varoitusvaatteen väriä valittaessa on muistettava näkyminen niin valoisana aikana kuin pimeässä. Valkoinen tai vaalea väri erottuu paremmin sekä päivällä että hämärässä valossa. Tumma väri absorboi eli imee itseensä huomattavan osan valosta. Vaalea väri kannattaa sijoittaa vähemmän likaantuviin kohtiin. Harmaalla heijastavalla materiaalilla on hyvä heijastusteho. Fluoresoivasta materiaalista standardin mukaisia värejä ovat keltainen, punainen ja oranssinpunainen.